24 April 2014

Day 2, London-Cardiff-London

Peace be upon you!

Berjumpa lagi di hari ke-2 percutian percuma i olls ke London. Okay hari kedua kira highlight trip ni, tujuan utama para winner adalah untuk ke CARDIFF! Sebab nak tengok match antara Cardiff City FC vs Liverpool FC dimana kami ni peminat tegar Cardiff City FC! Semangat Malaysia membuak-buak dah masa ni. Ehem.

Selamat pagi dari Bumi Ratu!

6.00 pagi waktu London! Subhannallah macam dalam televisyen HD view diaaa. Angin nyaman tak perlu aircond langsung! Siap-siap mandi turun lobi pastu pi sarapan dulu. Wajib breakfast sebab free dan kita akannn berjalan jauh harini! Trip satu hala ke cardiff lebih kurang 3 jam lebih.

This is my breakfast! Semua angkut. It's freeee haruslah angkut semua kan! Tapi tak ambik banyak jugak. ada berries, cereal pabenda semua tu. I olls tak boleh masuk dah. Lagipun nak jalan jauh satgi nak berry pulak kan.


Turkey pun sentai ja first time telan turkey. Hahaha


Ni kalau bukan buffet breakfast ada yang lain lagi tapi kena bayaq. Cuba tengok nampak dak? Roti canai 6.90 pound? Lebih kurang RM30? Hellooo kat loqstaq boleh makan 30 bijik! Ahahaha ridiculous but true! Tapi okay la ada chicken curry :) dah kenyang boleh segera keluaq dan tangkap gambaq!


Masa ni nak pukul 8.00 pagi dah. Dok tunggu yang lain turun. Coach pun dah tunggu depan hotel dah. Yes, we are going to Cardiff!

Group photooo! Pakcik coach tu la yang tolong tangkap. Thank you pakcik!

Orait mari mulakan perjalan kita hari ini. Ada few view sempat i olls snap sepanjang perjalanan. Budget takmau tidoq sebab rugi wohhh kita mai nak tengok tempat orang kannn....tapi harommm ada la beberapa kali terlelap. Penat semalam tak habis lagi. Jet lagged kot. Hehehe.


Tengok ni kontraktor buat kerja. Sorang pulak tu. Bestnya dia. Buat kerja dalam weather yang sejuk gila. Memang i olls pun nak jadi kontraktor camni. Hehehe. Di Malaysia camni memang kita isi borang dulu la nak jadi kontraktor. Bulan puasa siap overtimeee!

 

Sepanjang perjalanan tu i olls perasan ada lalu kawasan Windsor. Dari jauh dah nampak castle dia. Takpa, one day okay? Sebab kat Windsor ada Legoland! Nanti nak buat UK trip boleh masukkan kan sekali Windsor. 

Highway menuju ke Cardiff ni kiri kanan padang hijau. Banyak biri-biri, kuda, lembu. Hijau jaaa tengok. Kalau drive kereta sendiri memang ajak singgah sana sini dah. Hahaha. Sebab nak ligan masa, we olls berhenti sekali ja. Ada RNR kecik yang ada Waitrose pastu dalam tu ada Starbucks. Beli hot choc satu, pi kencing sekali kemudia sambunggg balik perjalanan. Masa ni dah halfway dah.

Rasa lamaaaa gila nak sampai. Telelap bekali-kali. Hahaha!



Azim mengantuk, so dia lena sat masa kat RNR. (taktau nama apa RNR ni. Mai letak ja "RNR")

Ada Days Inn kat tempat we olls stop ni. Nanti kalau pi Windsor, boleh lajak ke Cardiff kan. Berenti tidoq kat sini ka. Ecewah dah simpan dah angan-angan tu! InsyaAllah. Tangkap gambaq sorang satu. Satu kali lagi buat belagak, beli hot choc pastu pi minum kat luaq siap dilanda angin yang maha sejuk lagi. Huahuahua!

Hai kuda, makan ka lena?
Yeehaaa nak lepas tol dah, kira nak masuk Cardiff dah rasanya! Few miles lagi kot. Tol satu sepanjang London-Cardiff ni. Dalam 7 pound gitu. Okay la murahhh. Banyak kereta. Nak pi tengok bola ka abiang? Hihihi.

Lebih kurang tol kat Malaysia.

 Ha tudiaaa 12miles lagi. Kat sini tak pakai kilometer okay anak-anak.

Finally, Alhamdulillah selamat jejak Cardiff ibu kota Wales :)


Cardiff punya pekan lebih kurang macam London juga tapi lebih sunyi, banyak rumah kosong, banyak student dan mini cooper kat sana sepah-sepah serupa kat Malaysia kita banyak nampak myvi. Gituuuu. Dengan harapan kalau i olls dok sana, mungkin dah pakai mini cooper. Mungkin.

Tujuan harini, memang semata-mata kita nak tengok bola, jadinya memang tak boleh nak pi mana-mana. Experience ni semua peminat bola idamkan okay, jadi kita kena ikut jadual pihak Umobile and Cardiff City FC dah atoq elok bagi kita. Enjoy!

Signboard pun jadi lah. Nak pi tak sempat.

 Cardiff castle ni memang dalam list tapi apakan daya bukan masanya lagi. Next time.

Bye my prince, bye, See you soon. Next year..eh?

First glimpse, Cardiff City Stadium. Visit Malaysia gedabak kat situ. Bangga kannn?

 Tiket sorang satu. Thank youuu Bcard, Umobile and Cardiff City FC


Me and Vee posing kat luaq. Teman depa berasap masa ni. Sebab game tak start lagi.

Tadaaaa masih kosong, gate tak buka lagi. Tetamu VIP ja yang jakun dok melilau masa ni. AHAHAHAH!

Basuh padang, kot. Ahahahaha!

Tediaaa baq hang player Cardiff City warm up hujung sana, Liverpool hujunggg sini. Dekat di hati sangat masa ni.

Lepas tu, game pun start, oh lupa pulak, we olls happy gila sebab we olls kena berkampung dalam Media Suite haa takla sejuk gila macam kat luaq tu. Menggigil-gigil. Cobaan untuk menjadi local tidak menjadi lagi, masih belum kental lagi. Hahahah. 

Dalam media suite tu, ada sorang ni keja jaga kita, Nama dia Kak Ton, okay bukan. Lupa nak tanya nama dia. Tapi dia cuba melayan we olls makan, minum, makan dan minum sampai habis game.

Inilah Kak Ton tuuu. Thank you jaga kami, Nampak ayaq kat hujung sinun tu, haa masa nak balik boh dalam bag bagi penuh. We olls punya semua. Kecuali sofa, meja, pinggan tak boleh ambik naaa.

 Makanan we olls masa game berlangsung. Delicious chicken wing. Taste like London ahaha.

 Makan kenyang, and here goes my cold feet. Selesa betui la boleh bukak kasut.


Bila dah habis game, yes Cardiff kalah but they did their best. Takpa, cuba lagi nanti okay? Muahaha. Tu ja lah kata-kata peminat yang taktau pasai bola boleh cakap. Lepas habis game, say goodbye and thank you to Kak Ton, kami pun bergegas turun nak jumpa pak angkat yang sponsor we olls ke sini, iaitu Tan Sri Vincent Tan. Thank you Tan Sri! Weeee reallllyyy have a greeeaaattttt day today!

Mana dia mana diaaa haaa tudiaaa! First time jumpa and same goes tooo Jason even kerja sekali pun, ni first time dia begitu dekat dengan Tan Sri katanya. Hihihi.


Group photo satu kaliii before leaving!

Amazing day, amazing people. Thank you Cardiff City and all.

Nak jugak gambaq i olls sorang-sorang! Sokong Cardiff City FC! Ahaha

Dah habis posing sana-sini we olls pun bergerak pulang. Bye Cardiff, jumpa lagi insyaAllah. It's a wonderful experience and it's new for meee selalu tengok dalam tv ja kan. Dapat peluang camni once in a lifetime memang best gila baq hang. Nak nangesss rasa bila flashback and throwback! Ok, over.

 
This izzzzz Bellamy. Star katanya. Dulu dia Liverpool. Pastu pi Cardiff pulok. Masa we olls tunggu coach tu sampai, dia pun keluaq ke parking, haa apa lagi. Jerit laaa! Bellamy, Bellamyyyyy. Langsung dia tak pandang. Sampai hati you olls kan. Sob sob.

Actually, this is the end for this beautiful day, sebab kami straight pulang ke hotel. Lebih kurang pukul 9-10 sampai depan hotel. Kami decide pi tapau makanan dan balik ke hotel, makan dan tidoq. Sebab penat sangat journey harini dan esok, me and Azim akan bergegas keluaq awai pagi nak berjalan di Kota London pulak. Yes! Free and easy lah ni. Suka hati kita nak pi mana pun katanya. Yeayyy! I laffff it! See you guys next entry, Day 3 in London!


Thank you sudi baca :) Peace be upon you.

No comments: